Choď na obsah Choď na menu

Jazerá - Zemplínska Šírava...

 

Na Slovensku sa vyskytujú jazerá jazerá hradené, riečne, krasové a ľadovcové

 

Zemplínska Šírava

V severnej časti Východoslovenskej nížiny sa nachádza Zemplínska Šírava, tzv. Východoslovenské more. V letnom období sa intenzívne využíva na rekreáciu. Je to umelé jazero, ktoré vybudovali v šesťdesiatich rokoch minulého storočia. Na jej severnom pobreží je množstvo turisticko – rekreačných zariadení. Východná časť Zemplínskej šíravy je chránenou ornitologickou rezerváciou. Žije tu takmer sto druhov vodného vtáctva, z ktorých mnohé patria medzi vzácne a ohrozené.

Liptovská Mara

Liptovská Mara je najväčšou priehradou na Slovensku, vodné dielo na strednom Liptove na Slovensku, pri Liptovskom Mikuláši. Je súčasťou systému priehrad Vážskej kaskády. Pri výstavbe bolo zaplavených 13 obcí. Vybudovali ju v rokoch 1965 až 1975. Ponúka výborné podmienky na oddych, rodinný pokoj, ale aj aktívnu dovolenku. Po jej hladine premávajú vyhliadkové lode.

Oravská priehrada

Vodná nádrž Oravská priehrada je súčasťou vodného diela Orava, ktoré vzniklo na sútoku Bielej a Čiernej Oravy. Nachádza sa na severe Slovenska, v rovnomennom regióne. Výstavba priehrady trvala od roku 1941 do 1954. Po jej napustení ostali pod vodnou hladinou obce Slanica, Osada, Hámre, Ľavkovo, Ústie, dolná časť obce Bobrov a historické centrum Námestova. Oravská priehrada je najvyhľadávanejším turistickým centrom hornej Oravy. Veľmi dobré podmienky poskytuje Oravská priehrada milovníkom windsurfingu a jachtingu, vodným lyžiarom a potápačom.

Literatúra

Monika Srnková: Naše Slovensko, Nesvady: Foni book. 2015, s. 162