Choď na obsah Choď na menu

Národné parky

 

Národný park Veľká Fatra

Národný park Veľká Fatra je najmladším národným parkom na území Slovenska. Pôvodne CHKO Veľká Fatra bola v roku 2002 pre kategorizovaná na NP Veľká Fatra. Zaberá územie 40 371 ha. Nachádza sa v južnej časti Žilinského kraja, menšia časť zasahuje do Banskobystrického kraja. Najvyšší vrch je Ostredok (1592 m).

 

Národný park Poloniny

Národný park Poloniny je najvýchodnejším položením NP na území Slovenska. Nachádza sa na severovýchode Slovenska pri hraniciach s Ukrajinou a s Poľskom. NP Poloniny bol vyhlásený v roku 1997 na ploche 29 805 ha. Je súčasťou jedinej medzinárodnej biosférickej rezervácie na svete, ktorá sa rozkladá na území 3 štátov.

 

Tatranský národný park (TANAP)

Tatranský národný park (TANAP) sa nachádza na severe stredného a východného Slovenska. Je to náš najstarší národný park, bol vyhlásený v roku 1949. Jeho rozloha je 1045 km². Je popretkávaný vyše 600 km turistických chodníkov a šestnástimi cyklistickými trasami. Spolu s poľským národným parkom (Tatrzański Park narodowy) sú Vysoké Tatry od roku 1993 Biosférickou rezerváciou UNESCO.

 

Národný park Slovenský kras

Národný park Slovenský kras leží na juhovýchode Slovenska a spolu s maďarským Aggtelekským národným parkom tvorí najrozsiahlejšie krasové územie v strednej Európe. Nachádza sa tu vyše 1100 jaskýň a priepastí. Samotný NP Slovenský kras má výmeru 34 611 ha.

 

Národný park Nízke Tatry(NAPANT)

Národný park Nízke Tatry(NAPANT) sa rozprestiera na 72 842 ha na strednom Slovensku medzi údoliami riek Hron a Váh. Rozlohou je najväčším národným parkom na Slovensku. Nariadeným vlády SSR územie za národný park vyhlásili v roku 1978.

 

Národný park Slovenský raj

Národný park Slovenský raj sa nachádza na severe Slovenského rudohoria. Nachádza sa tu jedenásť národných prírodných rezervácii, osem prírodných rezervácii, približne tristopäťdesiat jaskýň, z ktorých Dobšinská ľadová jaskyňa je od roku 2000 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

 

Národný park Muránska planina

Národný park Muránska planina patrí medzi najmladšie národné parky Slovenska. Pôvodne CHKO Muránska planina bola v roku 1997 vyhlásená za NP Muránska planina. Rozkladá sa na ploche 20 318 ha.

 

Národný park Malá Fatra (MPMF)

Národný park Malá Fatra (MPMF) sa nachádza na severe Slovenska v Krivánskej Malej Fatre, v severnej časti pohoria Malá Fatra. Výrazným vrchom je Veľký Rozsutec, ktorý je zobrazený aj v logu národného parku.

 

Pieninský národný park (PIENAP)

Pieninský národný park (PIENAP) je rozlohou najmenším národným parkom na území Slovenska, nachádza sa v severnej časti Spiša. Do tohto národného parku spadá pohorie Pienin a čiastočne aj Spišská Magura. V roku 1932 bol na území Pienin vyhlásený prvý Medzinárodný prírodný park v Európe. Tvorili ho Pieniński Park Narodowy a Slovenská prírodná rezervácia.

 

(Monika Srnková: Naše Slovensko, Nesvady: Foni book. 2015, s. 148 - 150.)