Choď na obsah Choď na menu

V Aleji dejateľov v Rimavskej Sobote sa konala slávnosť k 103. výročiu podpísania Trianonskej mierovej zmluvy, ktorú organizovalo Slovenské hnutie obrody. Na podujatí vystúpili s príhovormi Róbert Švec, predseda SHO, Peter Dragijský, matičiar, Ivan Hazucha, matičiar a poslanec miestneho zastupiteľstva, za Združenie slovenskej inteligencie Margaréta Vyšná.

Prejav v plnom znení:

Slováci a Slovenky, milí hostia a priatelia!

Trianonská mierová zmluva podpísaná 4. júna v roku 1920 určila po I. svetovej vojne štátne hranice na juhu víťazného a novovzniknutého štátu Československa s porazeným a novým štátom Maďarskom. Trianonská zmluva a neskôr Parížska mierová zmluva sú zárukou aj súčasných štátnych hraníc Slovenskej republiky. Zapamätajme si veľmi dobre túto dôležitú skutočnosť a neustále ju zdôrazňujme.

Po potvrdení slovensko-maďarských hraníc Trianonskou zmluvou po prvýkrát sme ako Slováci v novodobých dejinách získali väčšiu slobodu a zbavili sa, pre Slovákov nevyhovujúceho štátneho útvaru Uhorska, nazývaného ako žalár národov. Náš emancipačný zápas o svojbytnosť tak mohol evolučne dospieť do súčasnej Slovenskej republiky. Po tisíc rokoch snáď ako jediný národ na svete sme si dokázali obnoviť svoju štátnosť.

Slovenský národ je mierumilovný a tolerantný, svojou pracovitosťou, kultúrnosťou a tvorivosťou dokázal prekonať a prežiť mnoho neprajných dejinných období. Dôkazom toho sú významné slovenské osobnosti kultúrneho a politického života, ktoré sa narodili alebo pôsobili aj v tunajšom prostredí na Gemeri – Juraj Palkovič, Pavol Dobšinský, Pavol Šafárik, Janko Jesenský, Terézia Vansová, Koloman Miksát, ale aj z neďalekých oblastí Božena Slančíková-Timrava, Adam František Kollár, Matej Bel, Imrich Madáč, Valentín Balaša a ďalší a ďalší.

Historik Anton Hrnko uvádza, že niet snáď dokumentu, o ktorom by sa šírilo toľko klamstiev ako o Trianone. Trianonská zmluva zabezpečila predovšetkým mier, dnes také krehké a tak často skloňované slovo. Niekomu však nevyhovuje mierový stav a snaží sa o revíziu súčasných hraníc. Je to nebezpečná hra a som presvedčená, že obyvatelia Slovenska si neprajú opäť konflikty, nenávisť a vojnu. Cesta k porozumeniu a spolupráci vedie cez poznanie historických faktov, odhalenie príčin a koreňov problému, cez vymanenie sa spod vplyvu historických stereotypov a emócií, ktoré zahmlievajú minulosť – aj také sú pohľady na Trianon z druhej strany Dunaja.

Preto dnešný deň opäť vzdajme úctu Trianonskej mierovej zmluve, ktorá pre nás, Slovákov znamená zadosťučinenie a najmožnejšie spravodlivé povojnové usporiadanie a potvrdenie štátnych hraníc vtedajšieho Československa. Mal by byť oslavou mieru, spolupráce a tolerancie, ale aj jedného z najvýznamnejších míľnikov slovenského národa.

Slovenská republika by si mala pripomínať výročie podpísania Trianonskej aj Parížskej mierovej zmluvy aspoň pamätným dňom. Mestá a obce by mali byť vyzdobené štátnymi symbolmi. Bratislava, Komárno a Komjatice sú prvými mestami s pamätníkmi na symbolickú ochranu Trianonskej zmluvy v Slovensku a verím, že ich bude stále pribúdať.

Margaréta Vyšná, 4. 6. 2023

Zdroj:

https://www.zsi.sk/v-rimavskej-sobote-sa-konala-slavnost-k-vyrociu-podpisania-trianonskej-zmluvy/