Choď na obsah Choď na menu

KAM PRI HORNÁDE?

Do Herlian na západnom svahu Slanských vrchov. Je tam jedinečný gejzír, každých 30-50 hodín vystrekne z hlbín zeme číra studená voda. Je to krásny prírodný úkaz, ktorý priťahuje tisícky turistov. Pre mnohých návštevníkov je aj skúškou trpezlivosti. Gejzír totiž strieka nie podľa ľudského, ale podľa svojho rozvrhu.

Do najkrajšej jaskyne tohto kraja – do Gombaseckej. Nachádza sa a úpätí Slovenského krasu pri ceste zo Slavca do Silice. Má krásnu výzdobu – ružovkasté brká, až tri metre dlhé. Časť jaskynných priestorov lekári využívali na liečenie detskej astmy.

Do Medzeva k železnému hámru. Viete, kto je hámor? Je to veľké kladivo poháňané vodou. Vidieť hámer znamená vidieť kus minulosti kraja, veď kedysi tu pracovali-buchotali desiatky železných a medených hámrov. Medzevskí hámorníci na ňom kujú rýle, lopaty, krompáče a iné poľnohospodárske náradie. Znamenité. Ich kvalita vysoko prevyšuje výrobky z moderných fabrík – to vie každý poľnohospodár.

Do Zádielskej doliny. Táto dlhá dolina je nepochybne najkrajšia spomedzi dolín Abovsko-turnianskej stolice. Ozdobujú ju pôsobivé bralá, prirodzené stanovišťia sokolov i krkavcov, veľmi pestrá je jej kvetena.

Do Zlatej Idky. Táto neveľká dedina pripomína zlatú slávu kraja. Banícke privilégiá od kráľa Ľudovíta I. dostala v roku 1349. Kráľ Matej, ktorému bača varechou klepol po prstoch, keď z misy strapačiek vyjedal oškvarky daroval Zlatú Idku Košiciam, vo vlastníctve mesta bola tristo rokov. Dnes tu, okrem názvu, už nič zlaté nie je. Ale veruže bolo! Veď len zo žily František v rokoch 1859-1909 baníci vyťažili 42 320 kg rýdzeho zlata.

Do starobylého Jasova. Nachádza sa pri najvýchodnejšom výbežku Slovenského rudohoria. Pozrieme si tam významnú staviteľskú pamiatku – kláštor, jeho bohatú knižnicu a celkom blízko známu Jasovskú jaskyňu. Niekoho v nej viac vzruší starý nápis o víťazstve bratríkov v bitke pri Lučenci s Maďarmi, ... V Jasovskej jaskyni sa v čase moru a tureckého vpádu zachránilo veľa ľudí.

Do Košíc – do Dómu sv. Alžbety. Táto veľkolepá gotická katedrála je najvýznamnejším staviteľským dielom v Košiciach.

Literatúra:

Ferko, V. Slovensko, moja vlasť. Bratislava: Národné literárne centrum, 1996, s. 89.