Choď na obsah Choď na menu

Z KAŽDÉHO ROŽKU – TROŠKU

V Gemeri je (alebo bolo) osem hradov – Krásna Hôrka, Muráň, Hajnáčka, Gemer, Širkovce, Jelšava, Plešivec a Štítnik. Hrad v Štítniku neskôr prestavali na kaštieľ.

Gemer má aj Antarktídu? Veru áno! Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Túto „ľadovku“ (je tam asi 130 tisíc kubických metrov ľadu), objavili v roku 1870. Jaskyňa má aj jeden európsky primát – bola prvou elektricky osvetlenou jaskyňou v Európe.

Na Muránskej planine rastie ... lykovec slovensky... Je to rastlina..., ktorá rastie iba na tomto jedinom mieste na svete.

Kyselky a medokýše sa v Gemeri nazývajú šťavice. Je ich neúrekom. Najlepšie sú v Kokave nad Rimavicou, Tisovci a Rimavských Janovciach.

Banícke múzeum v Rožňave uchováva pamiatky baníckych tradícií kraja.

V Gemeri a Malohonte dodnes nevymizla ľudová umelecká výroba. Dodnes sa krútia hrnčiarske kruhy v Šiveticiach a Meliate, v Klenovci tkajú guby a v Kyjaticiach vyrábajú zaujímavé drevené hračky.

Gemerským rodákom je akademický Jur Hronec (1881 – 1959), matematik, univerzitný profesor, pričinil sa o rozvoj vysokých škôl na Slovensku. Narodil sa v Gočove (okr. Rožňava). V Kobeliarove sa narodil Pavol Jozef Šafárik (1795 – 1861), významný slovenský historik a jazykovedec.

Literatúra:

Ferko, V. Slovensko, moja vlasť. Bratislava: Národné literárne centrum, 1996, s. 98.